СТОЛИЦАТА Столични райони Кремиковци

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1882886
В момента има 15 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


 

Кметство с. Долни Богров

Кмет Благой Асенов

Адрес на кметството:

с. Долни Богров, ул. 1 № 31, п.к. 1855

Тел. 02 994 62 88

e-mail Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Транспорт:

 Автобуси №№ 12, 90

Произход на името:

Село Долни Богров се намира в район Кремиковци. Разположено е на 13 км. източно от София, между река Лесновска и река Стари Искър на височина 550м. Близки селища са на югоизток със с. Равно поле, на югозапад с. Кривина, на север с Челопечене, на североизток със с. Горни Богров, на изток със с. Мусачево.

Селищното название Долни Богров за първи път се споменава в османотурски документи и е пряко свързано с историята на с. Горни Богров: през 1452 г. се споменава за Големо и Мало Богрова; през 1577 г. Горно и Долно Богрова, а от 1762 г.- Горни и Долни Богров.

Има две версии за това как се е образувало с. Долни Богров. Според едната версия заселилите се идват от село Плана, Софийско. Установяват се за известно време в село Герман- Софийско. След това се заселват на днешния път, до завоя-пътя за Ботевградско шосе (мястото на сегашното село Горни Богров), продължаващият път за Пирдоп-Златица ( Средногорец) и образуват едно селище. Заселването действително е било тук, което е видно от гробищата, които съществуват и сега за селяните от с. Горни Богров. После се разделят на две села по неизвестни причини- с. Горни Богров и с. Долни Богров.

Може да се предположи, че близостта на селото до пътя е излагала жителите на много нападения от турците.

Втората версия е, че населението е било от бегълци по време на потурчването в Родопите. В началото се заселили при с. Герман- Софийско и от там отново на Ботевградско шосе. После се разделят на две села- Горни и Долни Богров. Не се знае точно кога двете села се разделят. Предполага се, че това е станало в първите години на турското владичество. По обичаи, говор и облекло (тук се спомената старата шопска носия) жителите на вече двете селища се различават от останалите съседни села, което показва, че са били едно село. Изглежда, че разделянето е станало понеже са живеели на главното шосе, често били ограбвани и нападани от пътуващи турци и техните войски и решили да се изселят от това място. Една част се заселва на около два километра на север от шосето за Пирдоп и образуват с. Горни Богров. Друга част се заселва на югозапад и образуват с. Долни Богров. За да се различават двете села едното е наречено Големо Богрова, а другото Мало Богрова.

 Историчести, културни и църковни институции на територията на населеното място:  

Читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1927”

Читалището в с. Долни Богров е основано от трима будни младежи: Трайко Стойчев, Стефан Митов и Антон Нешев, което през 1927г. го наричат  НЧ „ Кирил и Методий „.
В читалището се създава традицията да се честват всички празници, народни обичаи:Джамал,Бабинден, Лазаруване, Топене на пръстени, Коледуване, Великден,Патронен празник на читалището , Ден на славянската писменост и култура на 24 май, който е празник на селото и има събор.
Фолклорната група в читалището е участвала в национални събори на народното творчество в Копривщица , от които е получила 27 златни медала, значки и грамоти.
Днес читалището се намира в началото на селото на мястото дарено от селския съвет през далечната 1959 г. Разполага с две едноетажни сгради и прекрасен двор, подходящ за хора и танци по време на празници и концерти. В едната сграда се намира библиотеката, а в другата салон за концерти и други мероприятия.
Към читалището има самодеен състав по модерни и народни танци, които многократно са награждавани.
През 2005г. цялото село бе наводнено и читалището бе унищожено изцяло.
През 2007 г. се отпразнува 80 години от основаването на читалището, което постави откриването на обновеното вече ново читалище.
През 2010г. библиотеката участва в проекта „Глоб@лни библиотеки -България „. Благодарение на този проект тя вече разполага с три компютъра и достъп до интернет;

Църква „Св.Тодор Стратилат”
В селото на центъра  е разположена църквата, която се казва „ Св. Тодор Стратилат ”.Черквата е основана 1895г.Първите дарители са Божил Динчов,Стоян Георгиев,Иван Спасов,Златан Колчев,Коце Банков,Филип и Никола Колчеви и др.

Манастир „Св.Петър и Павел”
Построен малко след освобождението на България. Той се намира на 500м. след селото по пътя за с. Равно поле. Има обширен двор- в ляво от двора се намираше манастира, но от наводнението той бе унищожен и на негово място се строи нов, но поради липса на финансови средства строежа е замразен. В дъното на двора е построена едноетажна сграда с тераса. В манастира днес се служи на Петровден, на малка и голяма Богородица. Но службата е предимно навън и акцента е върху курбани.
                     

Манастир „Св.Тодор летни”
Манастирът се намира от левия бряг на р. Лесновска. Там има само един кръст, защото при поверие когато свещеник венчал  в него брат и сестра той е потънал.
                          

Параклис „Св. Пророк Илия”
Параклисът е малък. Комплекса включва храм и отделно стояща камбана. Разположен е в непосредствена близост на бул. Ботевградско шосе- това е продиктувано от желанието на дарителя да построи крайпътен параклис – нещо необичайно по това време. Параклисът „ Св. Пророк Илия” е централна куполна сграда с удължена източна страна, където е оформен олтарът;


В селото съществуват паметни плочи и паметник на убити партизани от селото- Лазар Пешев /Янко/, Захари Кръстанов/Ботю/ и Григор Божилов /Гриша/.;

Училище „Кирил и Методий”е закрито през 2003г.;

Откритана нова детска градина – ОДЗ № 140

назад

 
YouSofia