СТОЛИЦАТА Столични райони Панчарево с. Железница

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1882911
В момента има 45 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Кметство с. Железница
Население 1562

 Кмет Диян Младенов

 

Адрес на кметството:  Адрес: п.к. 1475 с. Железница, ул. "Плана планина" № 1
Тел./факс: (02) 992 77 14; e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Приемно време: вторник и четвъртък от 8.30 до 12.00 ч.
 Транспорт:

Автобусни линии №69; №70;№98

 Произход на името:  Село Железница се намира на юг от София, в подножието на планината Витоша и на 25 км от центъра на София. Версиите за произхода му са две. Първата – в околностите на селото се е добивало много желязна руда за ковачниците от Самоков. Втората и по-вероятна версия е, че селото се е преселило от с. Железница, община Симитли (до Благоевград) през 1625 г., войводата Доброта избива турците, които са искали  да променят вярата на тогавашните жители, след което опожаряват селото и всички потеглят на различни страни. Повечето жители на селото се преместват в близките села, като голяма част от тях се насочват през Дупница, Сапарева баня и достигат до сегашното село Железница. Над селото и досега стоят каменните основи от техните къщи и месността се казва Мала Железница. В подкрепа на същата версия тукашните хора имат македонски диалект и близки фамилии и народни обичаи със село Железница, община Симитли.
Историчести, културни и църковни институции на територията на населеното място:  Първото училище датира от 1872 г., което е било на мястото на днешната черква. Следващото училище е било построено през 1930 г., в двора на сегашното училище, което е изградено през 1960 г.
Селото има детска градина „Радост”, която се посещава от над 40 деца.
Читалището в село Железница се основава през 1926 г., с организиране на културни прояви и библиотека и носи името „Правда”.
През 1969 г., когато е построена новата административна сграда то получава ново име - „Пробуда”. Библиотеката има книжен фонд от над 13 000 книги. Салонът е с 240 места с балкон.
Към читалще „Пробуда” в момета функционират две танцови формации за народни танци - „Мераклиите” и „Две Ради”. Има и певчески групи.
В центъра на с. Железница се намира храма „Успение Богородично”. Църквата е построена през 1849 г. от тогавашните жители. През 2010 г. е построена нова камбанария с библиотека. Има и параклис „Свети Николай” който е построен през 1995 г. на мястото на старата черква.
Предстои изграждане на параклис „Св. Спас” на оброчището със същото име.
Около селото по хълмовете са оброчищата „Света Троица”, „Свети Петър”, „Свети Илия”, „Свети Спас”, „Свети Георги”, на мястото на които по времето на турското робство е имало параклиси.
Н аграницата между с. Железница и с. Плана се издига връх „Манастирище”, където е имало голям манастир. Там сега на „Св. Дух” се прави курбан и събор.
Празниците и традициите в населеното място:  Празникът на с. Железница е на 15.08. – Голяма Богородица. Всяка година на същата дата се правои курбан и празничен концерт. Организатор на празника са кметство Железница и читалище Пробуда.
Туризъм. В с. Железница целогодишно и особено през летните месеци е удобно и се практикува крайградски туризъм.
Посешава се пътеката „Инж. Иван Иванов”, която е изградена покрай Рилския водопровод. Забележителни са и минералните извори, намиращи се  под селото. От селото тръгват и няколко туристически пътеки: с. Железница – Черни връх; с. Железница – Кокалянския манастир – Дяволския мост; с.Железница – Плана планина – с. Окол.
Многонройни туристи посещават планината Витоша за разходки и почивка.

  назад

 
YouSofia