ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Сливница

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1882897
В момента има 33 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

ИНТЕРВЮ

 

Васко Стоилков – кмет на община Сливница и Председател на УС на „МИГ Сливница-Драгоман”:

 
За хората – полза, за общините – развитие! 
Кандидатстваме навсякъде, помагаме в целия процес! 
Любомир Любенов
 
141204 stoilkov- Г-н Стоилков, като Председател на Управителния съвет на „МИГ Сливница – Драгоман” как оценявате сегашното състояние на сдружението?
- Преценявам го като на работещ МИГ, а доколкото имам информация – като на един от най-работещите в България. Основната му цел е да усвоява колкото може повече европейски средства, като информира и подтиква хората към работа по европейски проекти. Затова проведохме една много сериозна разяснителна кампания и осъществихме много срещи с потенциални бенефициенти. Тук искам да изтъкна специално усилията на изпълнителния директор Венцислав Димитров – председател на ОбС Драгоман – който положи сериозен труд в тази посока. Първо, жителите на нашите две общини разбраха, че тази местна инициативна група съществува. А след това осъзнаха, че чрез нея могат да се усвояват европейски средства. И най-важното е – пречупиха се, одързостиха се да кандидатстват. Тъй като имаше един страх в душите им, мислеха си, че тези средства не са за тях. Най-много време ни костваше да ги убедим в обратното и че всеки, който желае и има своя идея, може да се възползва. Насочихме се предимно към по-малките производители и бенефициенти, защото такава е и целта на МИГ. Големи фирми си имат други възможности – могат да кандидатстват чрез Фонд „Земеделие”, не е нужно да минават през нас. И успяхме да убедим хората. Особено важно е, че сме им помагали и ще продължим да им помагаме в целия процес. Дори и сега, когато предстои реализиране на част от проектите, им помагаме, като правим срещи с банки, улесняваме евентуално кредитиране, а накрая и отчитането им. 
- Да заключим ли, че целите, които сте си поставили, изпълнявате успешно?
- Може да се каже – изпълняваме на 90 процента целите си. Направихме немалко – имаме до момента 5 реализирани проекта, от които два са разплатени. Останалите чакат предстоящо одобрение на разходите. Досега имаме 21 сключени договори., очакваме да се увеличат поне още с 5, като се стремим към стратегическите общо 30. Естествено, не сме перфектни, а  нашата амбиция е да сме именно такива. Така че – продължаваме да се учим и да достигнем до 100 процентното изпълнение. Но съществува и друг момент – когато изпълним едни цели, веднага идват нови. Това е процес и всъщност в него се съдържа прогресът.
- А как виждате бъдещето на МИГ-а, предвид следващия програмен период?
- Стремежът ни е да се развиваме. Искаме да усвоим всичко, каквото е възможно, за да сме полезни на жителите на нашите две общини. Още не са съвсем ясни правилата, но се говори, че с малко ще намалеят средствата по програмата за развитието на селските райони. Но пък най-вероятно ще се случи другата възможност – да можем ние да управляваме средства и през останалите министерства, които имат управляващи органи към европейски програми. Ще кандидатстваме навсякъде, където сме допустими. Дори в министерството на образование се очаква през новия програмен период да има управляващ орган и там ще се усвояват европейски средства. Във всички останали министерства, в които решат, че МИГ-овете ще бъдат допустими като бенефициенти, ние ще кандидатстваме. И дано успеем да се преборим навсякъде да ни одобрят. А това ще означава, че за хората на наша територия ще има все повече и повече европейски пари, които чрез нашето сдружение ще бъдат усвоени много по-лесно. Казано най-разбираемо – основната ни цел е: повече пари за нашите две общини!
- Ще продължи ли, според вас, да съществува „МИГ Сливница – Драгоман” и как оценявате досегашното партньорство?
- Според мен сдружението ще съществува много години напред! Положили сме твърде здрави основи, които няма как да бъдат разрушени, дори да не сме ние в управлението. Сегашното партньорство определям като перфектно. Така задружно и успешно Сливница и Драгоман не са работили може би в цялата си история. Преодолели сме типично българската черта съседните общини да си завиждат. Твърдя уверено, че пречупихме този модел и работим безупречно с Драгоман. Осъзнахме, че двете общини трябва да се развиваме заедно. На Запад местни инициативни групи съществуват повече от 20 години. А ние сега поставихме началото. Надявам се да продължим много повече от две десетилетия занапред. Най-вече поради несъмнената полза от дейността ни – колкото е възможно повече европейски пари да бъдат усвоени на наша територия от нашите жители.  
131122 EU logo BGbg-flag131122 logo-LEADER 1

  
YouSofia