СТОЛИЦАТА Столични райони Панчарево

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1882841
В момента има 26 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Кметство с. Долни Пасарел
Население 1211

 Кмет Даниела Кръстева

 Адрес на кметството:  Адрес: п.к. 1165 с. Долни Пасарел, ул. "Ракита" № 2
Тел./факс: (02) 992 42 25; e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. "> Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Приемно време: петък 8.30 - 12.00 ч.
Сайт за с. Пасарел: www.pasarel.eu
 Транспорт:

Автобусна линия №3

 Произход на името:  Село Долни Пасарел – район Панчарево, Столична община
Наименованието Пасарел е твърде интересно. Покойните вече професор Иван Дуриданов и академик Владимир Георгиев свързват името му със съседния румънски език. “Някога в Софийско, Нишко и изобщо на юг от Дунава са живеели компактни маси румънско население. От това време са останали редица местни названия у нас от румънски произход, като Банишора, Бов, Пасарел, Вакарел и други.” Съществува и друго обяснение.То е свързано с царуването на Калоян (1197-1207), а именно: “Когато на 14 април 1205 година Калоян разбил край Одрин цвета на рицарското войнство и пленил императора Балдуин Фландърски заедно с 4000 пленници, той решил да ги разсели в различни крайща на държавата си, за да може да ги държи в подчинение.” Така маркиз дьо Сент Бьов и неговите хиляда души заселил край днешното село Бов, граф Орландо в Орландовци край София, конт дьо Фрей в Кондофрей-Кюстендилско и барон Арел в Пасарел.
Според друга версия Пасарел означава проход на Арел. Пасс – pass- от латински (френски)-проход. От същия корен са passer (пропуснат), пасаж – френски – pass-age. Проход, коридор, покрита улица, която съединява две улици; passé-минал; passager – пътник, който се движи с превозно средство.
Г-н Никола Янев – дългогодишен учител и краевед  поддържа твърдението, че селището е получило името си от факта, че се намира в проход и е единственото удобно място за минаване между двете планини.  Други тълкуватели извеждат наименованието от глагола паса (паша, пастир), пасище, понеже са отглеждани в мерата му много овце.
А историкът Методи Николов в романа си “Странстващия рицар от село Кондофрей” пише: “По същото време и други пленени Балдуинови благородници се заселват в различни местности,за да ги пазят. Полските рицари пан Чарли и пан Сарел идват в Софийско и дават имената си на Панчарево и Пасарел.
Историчести, културни и църковни институции на територията на населеното място:

 ЦДГ 182 „Пчелица” - Целодневна детска градина №182 в с. Долни Пасарел е открита официално на 16.04.1983 г. През 1998 г. към абревиатурата й се добавя името „Пчелица”. Разположена е на едно необикновено място, обградено с красива природа, чист въздух и селски уют. Сградата разполага с просторна база, музикален салон и басейн, голям двор с модерни съоръжения за игра.

202 ОУ „Христо Ботев”
с. Пасарел, ул. Диляна №16, Тел./Факс: 992 42 05; Е-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Народно читалище “Просвета -1929”

Църква "Св. Георги Победоносец" – село Долни Пасарел
 Църквата "Св. Георги Победоносец" датира някъде от началото на 1600 год.

Манастир „Св. Св. ап. Петър и Павел”. Намира се на 4 км от село Долни Пасарел. Изграден е на малка тераса над водослива на малко ручейче, течащо по Беларски дол и р. Искър, на 760 м надморска височина. Възникнал вероятно през 15 век, първоначално като параклис, след време той се развива в малък манастир. Днес е запазена само манастирската църква, строена или обитавана през втората половина на 19 век.

Оброчище в м. „Църквище”. Първото заселване на пасарелци е било в местността Църквище.  Тя се намира на 2 километра северозападно от днешното поселище.  Сега мястото представлява запуснати ниви.

Празниците и традициите в населеното място

Църковни:
29 юни  - курбан на Петровден –  - на манастир „Св.св.ап Петър и Павел”
15 август  - курбан  „Успение Богородично” –– на църквата „Св. Георги Победоносец

Други празници и обичаи
Народен обичай „Пиперенка” – празнува се на 31-ви следобяд и на 1-ви януари сутринта. Организира се от читалището. Участва фолклорен състав от млади момичета.
Сирни заговезни – „Прошка” – палят се огньове в няколко краища на селото, събират се хората, поздравяват се, дават си прошка
3-ти март – Тържествен концерт – заря – Организира се от кметството и читалището. Участват деца от училището, детската градина и младежи.
„Лазаровден” - м. април – „Лазарки” – Организират се от 202 основно училище – местни преподавателки организират няколко групи момичета, учат песни  и на Лазаров ден  нагласени, натъкмени с китки и венци в косите ни карат да отваряме „широко портите” на домовете си. Пеят ни за здраве, за бъдещи  любови и женитби
24 май -  Общоселски събор и курбан за здраве -  организира се от кметството и читалището с участието на училище и детска градина, на танцови състави, на  много млади хора и гости – Празникът започва с плетенето на венци за портретите на Братята Кирил и Методий. Учениците правят шествие от училището до площада където изнасят своя програма, раздават се свидетелствата на първокласниците. Към обяд се освещава и раздава курбана, чието приготовление започва дни преди самия 24-ти. На 23- ти се прави заготовката , а на самия 24-ти още в 3 часа сутринта се зареждат казаните с курбана. След раздаването на курбана, жителите  правят своите трапези  в домовете си, в заведенията, виждат се със свои близки. В 16 часа традиционно има спортни игри и приятелски футболен мач на стадиона. В 17,30 часа се представя фолклорен концерт с участието на танцов  състав „Пасарелче” към  читалището и Танцов състав „Пасарелци” , много гостуващи танцови състави,  и хумористични сценки, песни ,  стихове . Народна музика  оглася площада от сутринта до късно вечерта. Народните хора се вият из целия площад.
1-ви юни  -  Ден на детето -– празненство за децата -  организира се от читалището и кметството
1-ви ноември – Ден на народните будители – празникът  се чества в читалището  по различен начин -  представяния на книги, рецитали, театър, концерт
20 –ти – до 31  декември  „Коледни празници”:
-    Базар - организира се от училището и детската градина
-    Концерт – организира се от читалището и кметството
-    24-ти декември -  Коледари – Младежката фолклорна група при читалището влиза във всеки дом и благославя за здраве е берекет.
-    Възстановка на празнуването на Коледа
-    Празненства -  Провеждат се и самостоятелни празненства в училището и детската градина


През годината се организират благотворителни концерти, чествания и празници, които не винаги са традиционни. Понякога са спонтанни, понякога са с цел събиране на средства за помощ на някой нуждаещ се, но се организират с много желание от кметството, читалището, училището, детската градина, младежи, които вече са завършили средното си образование .

назад

 

 
YouSofia